Oyun terapisi, çocukların bilişsel ve sosyal yeteneklerini, duygu ve düşüncelerini oyunlar ile ortaya çıkarmalarını amaçlar. Oyun terapisti ise çocuğun ortaya koyduğu oyun dünyasına onunla beraber girerek çocuğun oyun dilini konuşur. Terapi sürecinin sonunda çocukların yaşadığı duygusal sorunları gidermeleri ve sağlıklı bir gelişim sürecinde olması hedeflenir.
Oyun terapisi, oyun ve oyuncaklar aracılığıyla çocukların kendisini ve ihtiyaçlarını ifade etmelerine yoğunlaşan özel bir terapi çeşididir.
Oyun Terapisi Ne İşe Yarar?
Oyun terapisi, çocukların duygusal ve fiziksel olarak yaşadıkları sorunları ortaya çıkarmaya yarayan özel bir terapi yöntemidir.
2 yaş ile 13 yaş arasındaki çocuklara uygulanan oyun terapisi, çocukta bulunan travmayı, depresyonu, endişeleri, eğer yaşamışsa cinsel istismarı, tuvalet kaçırma sorununu, uyku ve beslenme sıkıntılarını, duygusal ve düşünce bozukluklarını ortaya çıkaran en başarılı psikoterapik yöntemdir.
Oyun Terapisti Nasıl Olunur?
Psikoloji Bölümü veya Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden mezun olup Oyun Terapisi Eğitimi alan kişiler oyun terapisti olarak çalışabilir. Oyun terapisti çocuk yaş grubundaki kişilerin yaşadığı psikolojik problemleri çözüme kavuşturmak için oyun terapisi yöntemini kullanır ve bu yöntem ile çocuğun iç dünyasını anlayarak seans planını oluşturur ve problemin ortadan kaldırılmasını sağlar.
Online Oyun Terapisi Eğitimi
Online Oyun Terapisi Eğitimi, oyun terapisi konusunda hizmet verecek eğitmenin oyun ve oyuncak seçimi, etkinlik planlaması, oyunla tanı ve tedavi gibi konularını işleyen çevrim içi bir eğitim programıdır.
Oyun Terapisi Eğitimine Kimler Katılabilir?
Oyun Terapisi Eğitimi’ne şu kişiler katılabilir:
- Psikologlar
- Psikolojik danışmanlar
- Sosyal hizmet uzmanları
- Aile danışmanları
- Çocuk doktorları
- Hemşireler
- Psikoloji öğrencileri
Oyun Terapisi Sertifikası Ne İşe Yarar?
Oyun Terapisi Sertifikası şu işe yarar:
- Oyun terapisi alanındaki uzmanlığı kanıtlar
- İş görüşmelerinde avantaj sağlar
- İş başvurularında öne çıkarır
Oyun Terapisi Konusunda Hangi Kitaplar Okunabilir?
Oyun terapisi konusunda şu kitaplar okunabilir:
- Oyun Terapisi – Virginia M.Axline
- İleri Düzey Oyun Terapisi – Dee C. Ray
- Çocuk Merkezli Oyun Terapisi – Rise VanFleet
- Oyun Terapisi – Benimle Oynar mısın? – İsmail Başbunar
- Çocuk ve Ergenlerle Jungcu Oyun Terapisi El Kitabı – Eric J.Green
- Gençler İçin Oyun Terapisi: Öz Güven İletişim Kurma Sorunlarla Başa Çıkabilme Becerilerini Geliştirme – Kevin Gruzewski
- Çocuk Oyun ve Hareket Eğitimi – Özgür Nalbant
- Çocuk Oyun ve Oyuncak Seçimi – Osman Turhan
- Çocuk ve Oyun – Maggie Jones
- Çocuk ve İletişim – Hülya Çelik